Hoe kom ik bij het NEMO Science Museum in Amsterdam met het Openbaar Vervoer?

disclosure02

NEMO Science Museum
NEMO Science Museum is een wetenschap- en technologiemuseum in Amsterdam. Het museum trok in 2019 ongeveer 670.000 bezoekers.

De objecten in NEMO zijn vaak experimentele opstellingen waarbij de bezoeker zelf een wetenschappelijk verschijnsel op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen kan onderzoeken. Het museum wil jongeren door experimenten enthousiasmeren voor wetenschap en techniek. Zo’n 38% van de bezoekers is jonger dan 18 jaar.

De vaste tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende aspecten van wetenschap en techniek. In Fenomena kunnen bezoekers diverse natuurverschijnselen onderzoeken. In Technium onderzoekt men techniek en technologie. Elementa draait om astronomie en scheikunde. Humania gaat over de mens in al haar facetten. In het Lab (een onderdeel van Elementa) kunnen bezoekers een echte laboratoriumproef doen. Op het dakterras bevindt zich de tentoonstelling Energetica, die over energie uit duurzame bronnen gaat.

Het museum is gebouwd op een voetgangers- en fietsersdam op de fundamenten van de IJ-tunnel en is gelegen aan het Oosterdok. Het gebouw uit 1997, is ontworpen door Renzo Piano. De vorm van het gebouw stelt de ingang van de IJ-tunnel voor, gespiegeld ten opzichte van de grond. Het NEMO Science Museum ligt op 12 minuten lopen van station Amsterdam Centraal.

NEMO begon in 1923 als Museum van den Arbeid, opgericht door schilder Herman Heijenbrock. Sinds 2011 is het NEMO Science Museum erkend als geregistreerd museum. Net als het Rijksmuseum heeft het NEMO Science Museum sinds januari 2012 een dependance op Schiphol. Het NEMO Science Museum beschikt over een depot in Amsterdam-Noord.

Adres
NEMO Science Museum
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam

Meer informatie

Andere bronnen
Dit artikel is bedoeld voor de meerderheid aan reizigers en behandelt de belangrijkste opties. Als je opzoek bent naar gedetailleerde informatie, of als je van- of naar minder bekende locaties reist, raadpleeg dan zo nodig andere bronnen:Hoe kom ik er?
Het centrum van Amsterdam is niet bijzonder groot. Het is daarom goed mogelijk om een bezoek aan het NEMO Science Museum te combineren met een wandeling door het centrum.

  • Een wandeling van de Dam naar het NEMO Science Museum duurt bijvoorbeeld ongeveer 20 minuten. De route loopt door het oudste gedeelte van Amsterdam en doorkruist het Wallengebied en de Nieuwmarktbuurt van Amsterdam.
  • De wandeling van station Amsterdam Centraal naar naar het NEMO Science Museum duurt ongeveer 12 minuten en loopt via de mooie Oosterdokskade. Deze kade loopt langs het Open Havenfront en het Oosterdok. Onderweg kom je aantrekkelijke horeca tegen en passeer je het drijvende Chinese restaurant Sea Palace, de Mediamarkt en de mooie grote Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Klik hier voor de route.

Parkeren
NEMO Science Museum heeft geen eigen parkeergelegenheid, maar het is wel mogelijk om je auto te parkeren in de buurt. Het aantal parkeerplaatsen is echter beperkt en parkeren in Amsterdam is erg duur. Er zijn wel mogelijkheden om je auto te parkeren in een parkeergarage.

Het NEMO Science Museum ligt vlakbij station Amsterdam Centraal in het centrum van Amsterdam op een dam in het water boven de IJ-tunnel. Deze dam is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietser. Echt dichtbij het NEMO Science Museum parkeren is dus niet mogelijk. Het laatste stuk zal altijd te voet moeten worden afgelegd. Op drukke dagen kunnen de parkeergarages in de buurt van het museum vol raken. Bovendien zijn ook de parkeergarages in Amsterdam duur. Het is daarom het beste om met het openbaar vervoer, lopend of op de fiets naar het NEMO Science Museum te komen.

Openbaar Vervoer
Vanwege de ligging op loopafstand van station Amsterdam Centraal is het NEMO Science Museum dus zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit bijna alle belangrijke bestemmingen in Nederland en het omliggende buitenland kan men per trein naar station Amsterdam Centraal reizen. Reizigers kunnen gebruik maken van treinen, metro’s, trams, bussen en veerboten.

Niet ver van het begin van de voetgangersdam naar het NEMO Science Museum ligt tramhalte Muziekgebouw Bimhuis. Hier stopt tram 26. Omdat deze halte de eerste halte is vanuit de richting Centraal Station, zal het vaak handiger zijn om vanuit station Amsterdam Centraal lopend naar het museum te gaan.

Aan de zuidzijde van de voetgangersdam waarop het NEMO Science Museum is gebouwd, zijn er 2 bushaltes waar verschillende stads- en streekbussen stoppen. Vanaf deze bushaltes is het ongeveer 5 minuten lopen naar het museum.

Wat de beste optie voor jou is, hangt af van je vertrekpunt (bijvoorbeeld je hotel of treinstation). Het museum is rechtstreeks – zonder overstappen – bereikbaar vanuit 10 treinstations in groot Amsterdam. Op onderstaande kaart staan de belangrijkste tram/bus haltes- en (metro)stations nabij het NEMO Science Museum.

(Klik op de afbeelding om een grote kaart in een nieuwe tab te openen)
nemo science museum amsterdam tram metro stops nearby 600 x 337

Als je vanuit (groot) Amsterdam naar Het NEMO Science Museum reist, kan de metro- en tramkaart hieronder behulpzaam zijn bij het vinden van de beste opties voor jou.

(Klik op de afbeelding om een grote kaart in een nieuwe tab te openen)
amsterdam metro tram map plan nemo science museum 600 x 597

Beste opties
T = Tram, M = Metro, B = Bus, > = Overstap

Van Nummer Halte Opmerkingen
Station Amsterdam Centraal 12 minuten lopen Uitgang Centrumzijde
Station Amsterdam Zuid M52 Centraal Station + 12 minuten lopen
Station Amsterdam RAI 5 minuten lopen naar metrostation Europaplein > M52 Centraal Station + 12 minuten lopen
Station Amsterdam RAI T4 Centraal Station + 12 minuten lopen
Station Amsterdam Amstel (M51), M53, M54 Centraal Station + 12 minuten lopen
Station Amsterdam Muiderpoort Trein Station Amsterdam Centraal + 12 minuten lopen
Station Amsterdam Muiderpoort B22 Kadijksplein + 7 minuten lopen
Station Amsterdam Sloterdijk Trein Station Amsterdam Centraal + 12 minuten lopen
Station Amsterdam Sloterdijk B22 Kadijksplein + 7 minuten lopen
Station Amsterdam Lelylaan Trein Station Amsterdam Centraal + 12 minuten lopen
Station Duivendrecht M54 Centraal Station + 12 minuten lopen
Station Amsterdam Bijlmer ArenA M54 Centraal Station + 12 minuten lopen
Amsterdam Noord M52 Centraal Station + 12 minuten lopen
Station Schiphol Airport Trein Station Amsterdam Centraal + 12 minuten lopen
Meer informatie

Metro 52 (Noord/Zuidlijn)
Sinds 21 juli 2018 rijdt metro 52 (Noord/Zuidlijn) tussen station Zuid en via Centraal Station naar Amsterdam-Noord. Verlaat de metro bij metrostation Centraal Station, via uitgang Centrum / Stationsplein (dus niet aan de achterzijde/IJ-zijde).

Metro 52 kan bijvoorbeeld handig zijn als je vanuit Amsterdam Noord of Amsterdam Zuid naar het NEMO Science Museum wilt reizen, of als je per trein, metro- of bus aankomt op station Amsterdam Zuid. De metro rijdt iedere 6 minuten; dus je hoeft nooit lang te wachten.

Tram 12
Lijn 12 rijdt van het Amstelstation door de Rivierenbuurt en De Pijp via het Museumplein, het Leidseplein, de Dam naar het Centraal Station. Deze tram kan handig zijn om vanuit de zuidoostelijke richting van Amsterdam naar het NEMO Science Museum te reizen. Vanaf het Amstelstation, is het handiger en veel sneller om met metro (51), 53 of 54 (oude Oostlijn) te reizen.

Tram 24
Lijn 24 rijdt tussen VU medisch centrum, het Olympisch Stadion en De Pijp naar het Centraal Station. Deze tram is vooral handig om vanuit de zuidwestelijke richting van Amsterdam naar het NEMO Science Museum te reizen. Vanaf station Zuid, is het handiger en veel sneller om met metro 52 (Noord/Zuidlijn) te reizen.

Station RAI (Tram 4 of metro 52)
Tram 4 rijdt tussen station RAI via de Van Woustraat in de Pijp, Utrechtse Straat, Rembrandtplein, DAM en het Centraal Station.

Tram 4 stopt buiten station Amsterdam RAI, onder het viaduct, op 30 meter van de hoofduitgang in de stationshal. Het kan soms even duren voordat tram 4 arriveert. Op het digitale bord op de paal bij de halte kun je zien hoe lang het nog duurt. Het kan vaak sneller zijn om eenmaal buiten naar links door te lopen richting de RAI. Metrostation Europaplein bevindt zich voor de hoofdingang aan de oostzijde van de RAI. Met metro 52 (Noord/Zuidlijn) reis je vervolgens in slechts 8 minuten naar metrostation Centraal Station.

Metro 53, 54 (oude Oostlijn)
Dit is de oude metrolijn van Amsterdam, ook wel de Oostlijn genoemd. De metro’s rijden tussen metrostation Centraal Station en Amsterdam-Zuidoost (Bijlmermeer/Bijlmer). Deze lijn kan handig zijn als je vanuit de richting Amsterdam-Zuidoost naar het NEMO Science Museum wilt reizen of als je met de trein of bus aankomt op station Amsterdam Bijlmer ArenA, station Duivendrecht of station Amsterdam Amstel.

Metro 51
Metro 51 (voormalige Amstelveenlijn) rijdt tegenwoordig een halve cirkel tussen Isolatorweg, station Sloterdijk en via het Amstelstation via het spoor van metro 53 en 54 naar metrostation Centraal Station. Dit is het spoor van de oude metrolijn van Amsterdam, ook wel de Oostlijn genoemd.

Uitstappen metrostation Centraal Station
Stap voor deze 3 metro’s uit bij metrostation Centraal Station. Verlaat het metrostation via uitgang Centrum / Stationsplein (dus niet aan de achterzijde/IJ-zijde).


Amsterdam Airport Schiphol
Station Schiphol Airport
Het treinstation bevindt zich onder de luchthaven. Iedere 4 tot 8 minuten kun je een trein nemen naar station Amsterdam Centraal. De rit duurt ongeveer 14 minuten. Vanaf station Amsterdam Centraal is het ongeveer 12 minuten lopen naar het NEMO Science Museum. Het is dus mogelijk om van Amsterdam Airport Schiphol met het openbaar vervoer naar het NEMO Science Museum te reizen in ongeveer 30 minuten. Klik hier voor de verdere routebeschrijving.

Looproute vanaf station Amsterdam Centraal
Het NEMO Science Museum ligt op 12 minuten lopen van station Amsterdam Centraal. Als je met de trein bent aangekomen op station Amsterdam Centraal, verlaat je het station aan de centrumzijde / Stationsplein (dus niet aan de achterzijde/IJ-zijde). Loop hiervoor in de richting van spoor 1. Er zijn tegenwoordig 3 dwarsgangen (tunnels/passages), onder de sporen, die van de perrons naar het stationsgebouw leiden. Het maakt niet uit welke je neemt naar de uitgangen aan de centrumzijde. Je checkt uit bij de gesloten poortjes nabij de uitgangen.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 01

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 02

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 03

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 04

Zodra je door de glazen schuifdeuren naar buiten komt, of met de roltrap van het metrostation boven komt, volg je de gevel van het station naar links en loop je langs het tramplatform Tramhalte CS Tram Oostzijde.

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 05

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 06

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 07

Vóór het stationsgebouw, bij de uitgang van het metrostation, staat een wegwijzer. Het NEMO Science Museum staat hier niet op aangegeven. Volg de richting Openbare bibliotheek, Oosterdok, Muziekgebouw aan ‘t IJ.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 08

Op de stadsplattegrond van de omgeving van station Amsterdam Centraal, die je bij het tramplatform tegen komt, kun je checken of je goed loopt.

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 09

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 10

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 11

Verlaten van metrostation Centraal Station.
Als je met de metro aankomt op metrostation Centraal Station (bijvoorbeeld met lijn 52 (Noord/Zuidlijn), verlaat het metrostation dan via de richting Centrum, Stationsplein (dus niet IJ-zijde). Kies vervolgens de uitgang Stationsplein, Tram 4, 14, 24, 26.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 12

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 13

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 14

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 15

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 16

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 17

De 2 metrouitgangen vóór het gebouw van station Amsterdam Centraal liggen overigens enige tientallen meters van elkaar, dus als je de andere uitgang neemt (westzijde), dan maakt dat nauwelijks uit en moet je een draai maken van 180 graden.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 18

Aan de overzijde van het tramplatform zie je het I amsterdam Visitor Centre Stationsplein (VVV) en het Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis. Kijk je nog verder, dan zie je aan de overkant van het water de grote Basiliek van de Heilige Nicolaas.

Nu is het eigenlijk een kwestie van rechtdoor lopen naar Nemo. Bijna aan het einde van het gebouw van station Amsterdam Centraal gekomen, steek je over richting het wandelpad tussen de fietsenrekken en loop je rechtdoor over de wandelbrug met fietsenrekken richting de voetgangersoversteekplaats met zebrapad en voetgangerslichten naar de Oosterdokskade. Aan de overzijde van het zebrapad, aan het begin van de Oosterdokskade, zie je het hotel DoubleTree by Hilton en een filiaal van Starbucks Coffee Company.

Wees voorzichtig!
Update 30 augustus 2022: Onder de projectnaam “De Entree”, wordt het hele gebied rondom de centrumzijde van station Amsterdam Centraal op dit moment heringericht. De werkzaamheden aan de tramhaltes en de tramsporen aan de oostzijde van het station zijn inmiddels afgerond. De oversteekpunten tussen het station en de Oosterdokskade zijn ook enigszins verbeterd, maar je moet nog steeds goed opletten. Hoewel het busverkeer aan de centrumzijde van Amsterdam door eerdere projecten flink is afgenomen, moet je er nog steeds rekening mee houden, dat er bij het oversteken bussen, trams, scooters en fietsers aan kunnen komen en soms met hoge snelheid.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 19

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 20

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 20b

Volg de Oosterdokskade rechtdoor. Al snel zie je het grote karakterestieke groene gebouw van het NEMO Science Museum voor je in de verte. Onderweg passeer je het drijvende Chinese restaurant Sea Palace, de Mediamarkt en de mooie grote Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). 100 meter voorbij de bibliotheek, zie je rechts aan de waterkant de fietsers- en voetgangersbrug richting het NEMO Science Museum.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 21

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 22

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 23

Loop nu via de brug naar het gebouw van het NEMO Science Museum. Het grote logo van NEMO zie je aan het einde van de brug. Hier is echter niet de ingang.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 24

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 25

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 26

Volg na het verlaten van de fietsers- en voetgangersbrug de zijgevel van het gebouw naar rechts. De hoofdingang van het museum is links om de hoek aan de voorzijde (zuidzijde/centrumzijde) van het gebouw.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 27

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 28

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 29

Koop je kaartjes online
Het is verstandig om ruim vóór je geplande bezoek je tickets voor het NEMO Science Museum online te boeken, zodat je verzekerd bent van toegang.

Vanuit Noord-Holland
Vanuit verschillende plaatsen in Noord-Holland gaan er streekbussen naar Amsterdam, die stoppen bij bushalte IJtunnel, op 5 minuten lopen van het NEMO Science Museum. Het gaat om de volgende bussen:

Vanuit Bus Halte
De Rijp, Purmerend 305 IJtunnel
Purmerend 306 IJtunnel
Hoorn 314 IJtunnel
Edam, Volendam 316 IJtunnel
Zaandam 391 & 394 IJtunnel
Looproute vanaf bushalte IJtunnel
Loop na het verlaten van de bus niet in de richting van de voorzijde, naar het bushaltehuisje, maar de andere kant op, in de richting van de achterzijde van de bus. In de verte zie je het mooie witte gebouw van het Scheepvaartmuseum. Bij de toegang van de IJtunnel voor auto’s, zie je een wegwijzer, waarop het NEMO Science Museum is aangegeven. Ga links de stenen trap af en volg het voetpad richting de ingang van NEMO aan de voorzijde van het gebouw.
hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 30

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 31

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 32

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 33

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 34

hoe kom ik bij het nemo science museum in amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 35

Geniet van je bezoek aan het NEMO Science Museum Amsterdam!

Laatste update: 30 augustus 2022Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.