Hoe kom ik bij de Albert Cuypmarkt in Amsterdam met het Openbaar Vervoer?

disclosure02

Albert Cuypmarkt
De Albert Cuypmarkt is een dagelijkse markt tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woustraat in de gezellige en populaire wijk De Pijp in Amsterdam. De straat en de markt zijn vernoemd naar Albert Cuyp, een kunstschilder uit de 17e eeuw. De Pijp is een drukke 19e-eeuwse wijk met smalle, lange straten, net ten zuiden van het centrum van Amsterdam. De wijk is populair bij dagjesmensen en toeristen; niet allen vanwege de beroemde markt, maar ook vanwege de gezelligheid, de grote hoeveelheid winkels, café’s, toko’s en restaurants.

De Albert Cuypmarkt begon ooit als een losse verzameling straatventers en handkarren. De Albert Cuypstraat, de Dapperstraat, de Ten Katestraat en de Lindengracht werden in 1910 als ‘ventstraat’ aangewezen. In 1912 werd de markt een dagmarkt.

De markt is van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur. Op zondag is de markt niet open, maar zo nu en dan zijn er bij speciale gelegenheden zondagsmarkten op de Albert Cuyp, die van tevoren worden aangekondigd. De straat is op marktdagen volledig voor verkeer afgesloten. De markt wordt door marktbouwers iedere dag in de vroege ochtend opgebouwd. Aan het begin van de avond wordt de markt weer afgebroken. De afgebroken marktkramen worden door de marktbouwers met elektrische marktkarren naar bergruimten gebracht, die op allerlei plaatsen in De Pijp te vinden zijn. Vervolgens wordt de markt door straatvegers en vuilnismannen opgeruimd en schoongemaakt.

Als het opruimen achter de rug is, is dit gedeelte van de Albert Cuypstraat weer toegankelijk voor verkeer en kan er door de vrijgekomen ruimte overal op de Albert Cuyp makkelijk geparkeerd worden. Op zondag is er geen markt en kan er ook geparkeerd worden. De markt is een favoriete plek voor Amsterdammers, maar ook toeristen, studenten, dagjesmensen en horecaondernemers zijn er thuis. Een dagje Amsterdam is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Albert Cuyp.

Het aanbod van de markt is gevarieerd. De markt is bekend om zijn bloemen, vis, groenten en fruit. Maar je vindt er ook veel goedkope en modieuze kleding, souvenirs, fietsen, koffers en horloges. De markt is naar verluidt de grootste (of langste?) dagmarkt van Europa. Het is een belangrijke toeristenattractie. Aan de markt staat een standbeeld van volkszanger André Hazes sr. Hazes bracht zijn jeugd door in de Gerard Doustraat in De Pijp. Hazes werd in 1959 ontdekt door Johnny Kraaijkamp sr., toen hij als kind op de Albert Cuypmarkt stond te zingen.

Adres
Albert Cuypmarkt (Ferdinand Bolstraat-zijde)
Albert Cuypstraat 78
1072 CX Amsterdam

Albert Cuypmarkt (Van Woustraat-zijde)
Albert Cuypstraat 267
1073 BH Amsterdam

Meer informatie

Andere bronnen
Dit artikel is bedoeld voor de meerderheid aan reizigers en behandelt de belangrijkste opties. Als je opzoek bent naar gedetailleerde informatie, of als je van- of naar minder bekende locaties reist, raadpleeg dan zo nodig andere bronnen:Hoe kom ik er?
Het centrum van Amsterdam is niet bijzonder groot. Het is daarom best mogelijk om een bezoek aan de Albert Cuypmarkt te combineren met een wandeling door het centrum. Een wandeling van de Dam via een mooie grachtenroute naar de Albert Cuypmarkt duurt bijvoorbeeld ongeveer 25 minuten. Een mooie rustige route loopt via het Rembrandplein via de mooie Reguliersgracht en Westeinde (De Nederlandsche Bank) naar de Albert Cuypmarkt (zijde Van Woustraat). De route doorkruist de beroemde Amsterdamse grachten.

Het is mogelijk om je auto te parkeren in de buurt van de Albert Cuypmarkt. Het aantal parkeerplaatsen in de buurt is echter beperkt en parkeren in Amsterdam is erg duur. Er zijn ook mogelijkheden om je auto te parkeren in een parkeergarage.

Parkeergarage Albert Cuyp
Dit is een in 2018 geopende gemeentelijke parkeergarage onder het water van de Boerenwetering, tussen de Ruysdaelkade en Hobbemakade. Dit is een vaart die ongeveer gelegen is tussen de Pijp en de oostzijde van het Rijksmuseum. Vanaf de parkeergarage is de markt ongeveer 5 minuten lopen.

Ruysdaelkade 93
1072 AM Amsterdam

Parkeergarage Heinekenplein
Parkeergarage Heinekenplein ligt in de directe nabijheid van de Heineken Brouwerij, de Heineken Experience en de Albert Cuyp Markt. De garage ligt tevens op loopafstand van het Museumplein.

1e van der Helststraat 6
1072 NV Amsterdam

De Albert Cuypmarkt ligt in een hele drukke wijk met smalle straatjes. Op drukke dagen kunnen de parkeergarages in de buurt van de markt vol raken. Bovendien zijn ook de parkeergarages in Amsterdam duur. Het is daarom het beste om met het openbaar vervoer, lopend of op de fiets naar de Albert Cuypmarkt te komen. Uitgang Albert Cuypstraat / Museumplein van metrostation De Pijp aan lijn 52 (Noord/Zuidlijn), is direct aan het begin van de Albert Cuypmarkt. Op loopafstand van de Albert Cuypmarkt stoppen maar liefst 7 trams; namelijk tram 3, 12, 4, 1, 7 en 19.

Openbaar Vervoer
De Albert Cuypmarkt is dus zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wat de beste optie voor jou is, hangt af van je vertrekpunt (bijvoorbeeld je hotel of treinstation). De Albert Cuypmarkt is bereikbaar vanuit 9 treinstations in groot Amsterdam.

Op onderstaande kaart staan de belangrijkste tram/bus haltes- en metro stations nabij de Albert Cuypmarkt.

(Klik op de afbeelding om een grote kaart in een nieuwe tab te openen)
albert cuypmarkt amsterdam tram metro stops nearby 600 x 337

De metro- en tramkaart hieronder kan behulpzaam zijn bij het vinden van de beste opties voor jou.

(Klik op de afbeelding om een grote kaart in een nieuwe tab te openen)
amsterdam metro tram map plan albert cuypmarkt 600 x 598

Beste opties
T = Tram, M = Metro, B = Bus, > = Overstap

Van Nummer Halte Opmerkingen
Station Amsterdam Centraal M52 De Pijp Uitgang Albert Cuypstraat is op de markt
Station Amsterdam Zuid M52 De Pijp Uitgang Albert Cuypstraat is op de markt
Station Amsterdam RAI 5 minuten lopen naar metrostation Europaplein > M52 De Pijp Uitgang Albert Cuypstraat is op de markt
Station Amsterdam RAI T4 Stadhouderskade + 3 minuten lopen
Station Amsterdam Amstel M51 > M52 De Pijp Overstap station Zuid
Station Amsterdam Amstel T12 De Pijp (Ceintuurbaan) + 4 minuten lopen
Station Amsterdam Muiderpoort T3 De Pijp + 4 minuten lopen
Station Amsterdam Sloterdijk T19 Frederiksplein + 6 minuten lopen
Station Amsterdam Sloterdijk Trein Amsterdam CS > M52 De Pijp Overstap station Amsterdam Centraal
Station Duivendrecht M50 > M52 De Pijp Overstap station Zuid
Station Amsterdam Bijlmer ArenA M50 > M52 De Pijp Overstap station Zuid
Amsterdam Noord M52 De Pijp Uitgang Albert Cuypstraat is op de markt
Station Schiphol Airport Trein > M52 De Pijp Overstap station Amsterdam Zuid
Meer informatie

Beste optie: metro 52 (Noord/Zuidlijn)
Sinds 21 juli 2018 rijdt metro 52 (Noord/Zuidlijn) tussen station Zuid en via het Centraal Station naar Amsterdam-Noord. Verlaat de metro bij metrostation De Pijp, via uitgang Albert Cuypstraat / Museumplein. Deze uitgang is direct op de markt (Ferdinand Bolstraat-zijde).

Metro 52 kan bijvoorbeeld handig zijn als je vanuit Amsterdam Noord of Amsterdam Zuid naar de Albert Cuypmarkt wilt reizen, of als je per trein, metro- of bus aankomt op station Amsterdam Zuid, of station Amsterdam Centraal. De rit van metrostation Centraal Station naar de Albert Cuypmarkt duurt slechts 5 minuten . De rit van station Zuid naar de Albert Cuypmarkt duurt 4 minuten. De metro vertrekt iedere 6 minuten; dus je hoeft nooit lang te wachten.

Het verlaten van het metrostation gaat in 2 etappes. Je gaat eerst met een zeer lange roltrap of met de lift naar niveau -1 . Hier is ook de stationshal met kaartautomaten. De stationshal lijkt overigens niet echt op een stationshal; er zijn geen loketten winkels of toiletten. Je checkt uit bij de poortjes in de stationshal. Zodra je de poortjes hebt gepasseerd, ga je via een korte roltrap of met de lift naar straatniveau 0 en je staat op de markt.
hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 01

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 02

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 03

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 04

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 05

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 06

Tramhalte De Pijp (Ceintuurbaan), tram 3, 12 en 24
Deze tramhalte is ongeveer 4 minuten lopen van de Albert Cuypmarkt. De tramhalte ligt precies bij uitgang Ceintuurbaan van metrostation De Pijp.

Tram 3
Lijn 3 rijdt van de Zoutkeetsgracht via het Haarlemmerplein, het Museumplein, De Pijp, de Wibautstraat, het Oosterpark en het Muiderpoortstation naar het Flevopark; als het ware om het centrum van Amsterdam heen. De halte bij Zoutkeetsgracht is ongeveer 6 minuten lopen van de Halte Veer Pontsteiger, de veerboot die van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord naar Pontsteiger vaart. Dus ook vanaf de westelijke zijde van Amsterdam-Noord is de Albert Cuypmarkt met tram 3 bereikbaar; naast metro 52 (Noord/Zuidlijn), die meer centraal in Amsterdam-Noord gelegen is. Ben je een marktliefhebber? Met tram 3 kun je een bezoek aan de Albert Cuypmarkt ook combineren met een bezoek aan de Dappermarkt, nabij het Muiderpoortstation.

Tram 12
Lijn 12 rijdt van het Amstelstation door de Rivierenbuurt en De Pijp via het Museumplein, het Leidseplein, de Dam naar het Centraal Station. Deze tram was tot de opening van metro 52 (Noord/Zuidlijn) een belangrijke tram om naar de Albert Cuypmarkt te reizen.

Tram 24
Lijn 24 rijdt tussen VU medisch centrum, het Olympisch Stadion en De Pijp naar het Centraal Station. Deze tram is vooral handig om vanuit de zuidwestelijke richting naar de Albert Cuypmarkt te reizen. Vanaf het Centraal Station of station Zuid, is het handiger en veel sneller om met metro 52 (Noord/Zuidlijn) te reizen.

Looproute vanaf tramhalte De Pijp (Ceintuurbaan, tram 3, 12 en 24)
Loop na het verlaten van de tram, richting de blauwe kubus met de witte letter “M” van metrostation De Pijp (uitgang Ceintuurbaan) en sla op de hoek linksaf de Ferdinand Bolstraat in. Volg de Ferdinand Bolstraat via de smalle stoep in noordelijke richting. Aan de overzijde zie je de HEMA en de FEBO. De Albert Cuypmarkt is een zijstraat in oostelijke richting van de Ferdinand Bolstraat. Steek op de hoek van Ferdinand Bolstraat en de Albert Cuypstraat over via het zebrapad bij de Etos, en je staat op de markt. Ook hier zie je een blauwe kubus met de witte letter “M” van metrostation De Pijp (uitgang Albert Cuypstraat). Omdat de looproute vanaf de tramhalte precies tussen 2 uitgangen van het metrostation ligt, kun je bij harde regen eventueel binnendoor via het metrostation lopen.
hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 07

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 08

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 09

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 10

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 11

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 12

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 13

Station RAI (Tram 4 of metro 52)
Tram 4 rijdt tussen station RAI via de Van Woustraat in de Pijp, Utrechtse Straat, Rembrandtplein, DAM en het Centraal Station. Deze tram stopt op ongeveer 3 minuten lopen van de Albert Cuypmarkt (Van Woustraat-zijde) bij tramhalte Stadhouderskade (Frederiksplein, Nederlandsche Bank).

Tram 4 stopt buiten station Amsterdam RAI, onder het viaduct, op 30 meter van de hoofduitgang in de stationshal. Het kan soms even duren voordat tram 4 arriveert. Op het digitale bord op de paal bij de halte kun je zien hoe lang het nog duurt. Het kan vaak sneller zijn om eenmaal buiten naar links door te lopen richting de RAI. Metrostation Europaplein bevindt zich voor de hoofdingang aan de oostzijde van de RAI. Met metro 52 (Noord/Zuidlijn) reis je vervolgens in slechts 2 minuten naar de kop van de Albert Cuypmarkt.
hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 14

Tramhalte Frederiksplein (Weteringschans), tram 1, 7 en 19
Deze tramhalte is ongeveer 6 minuten lopen van de Albert Cuypmarkt (zijde Van Woustraat). De tramhalte ligt aan de Weteringschans, aan de zuidkant van het centrum van Amsterdam. Het grote markante gebouw van de Nederlandsche Bank ligt er meteen om de hoek. Deze tramhalte wordt veel gebruikt door mensen die met een van de oude metrolijnen naar de Albert Cuypmarkt reizen via metrostation Weesperplein. Bijvoorbeeld door mensen uit Amsterdam-Zuidoost (Bijlmermeer/Bijlmer). Sinds de komst van metro 52 (Noord/Zuidlijn), kan het echter sneller en makkelijker zijn om vanuit Amsterdam-Zuidoost met metro 50 naar station Zuid te reizen en daar over te stappen op metro 52.

Tram 1
Lijn 1 rijdt van Osdorp De Aker via station Lelylaan, het Leidseplein, metrostation Vijzelgracht (M52), Frederiksplein (Nederlandsche Bank) en metrostation Weesperplein (M53, M54 (M51) naar het Muiderpoortstation. Deze tram is handig als je vanuit Amsterdam-West komt. Kom je uit de richting Amsterdam-Oost, dan kom je dichterbij de markt met tram 3.

Tram 7
Tram 7 rijdt van Amsterdam-West via het Leidseplein, metrostation Vijzelgracht (M52), Frederiksplein (Nederlandsche Bank) en metrostation Weesperplein (M53, M54 (M51)) naar het Azartplein op het KNSM-eiland in het Oostelijk Havengebied.

Tram 19
Tram 19 rijdt van station Sloterdijk via Bos en Lommer, busstation Elandsgracht, Leidseplein, metrostation Vijzelgracht (M52), Frederiksplein (Nederlandsche Bank) en metrostation Weesperplein (M53, M54 (M51)) naar Diemen Sniep.

Looproute vanaf tramhalte Frederiksplein (Weteringschans, Nederlandsche Bank)
Als je vanuit de richting metrostation Weesperplein / Oost komt, volg je na het verlaten van de tram de tramhalte richting de achterzijde van de tram en steek je vanaf de tramhalte naar rechts over via de voetgangersoversteekplaats in de richting van Het Haartheater. Je blijft het trottoir van het Westeinde rechtdoor volgen. In het midden van de weg zie je de halte van tram 4. Aan de overzijde zie je het grote markante gebouw van de Nederlandsche Bank. Nu is het een kwestie van 4 minuten rechtdoor lopen.
hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 15

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 16

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 17

Bijna ongemerkt steek je de brug over van het water langs de Stadhouderskade . Aan het einde van het trottoir steek je de Stadhouderskade over via de voetgangersoversteekplaats voor de Sleutelkluis. Neem de tijd en wacht voor het groene voetgangerslicht; de Stadhouderskade is vaak erg druk. Loop nog 80 meter verder en je ziet de ingang van de Albert Cuypmarkt in de eerste zijstraat aan je rechterhand.
hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 18

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 19

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 20

hoe kom ik bij de albert cuypmarkt amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 21

Metro 53, 54 (oude Oostlijn)
Dit is de oude metrolijn van Amsterdam, ook wel de Oostlijn genoemd. De metro’s rijden tussen metrostation Centraal Station en Amsterdam-Zuidoost (Bijlmermeer/Bijlmer). Deze lijn kan handig zijn als je vanuit de richting Amsterdam-Zuidoost naar de Albert Cuypmarkt wilt reizen of als je met de trein of bus aankomt op station Amsterdam Bijlmer ArenA, station Amsterdam Amstel of station Duivendrecht. Sinds de komst van metro 52 (Noord/Zuidlijn), kan het echter sneller en makkelijker zijn om vanuit Amsterdam-Zuidoost met metro 50 naar station Zuid te reizen en daar over te stappen op metro 52.

Metro 51
Metro 51 (voormalige Amstelveenlijn) rijdt tegenwoordig een halve cirkel tussen Isolatorweg, station Sloterdijk en via het Amstelstation via het spoor van metro 53 en 54 naar metrostation Centraal Station. Dit is het spoor van de oude metrolijn van Amsterdam, ook wel de Oostlijn genoemd.

Uitstappen Weesperplein
Stap voor deze 3 metro’s uit bij metrostation Weesperplein. Verlaat het metrostation via de uitgang Amstel / Sarphatistraat en stap buiten het station over op tram 1, 7 of 19 in westelijke richting; richting de Amstel en de Nederlandsche Bank. Vanaf de trap loop je rechtdoor de juiste tramhalte op. De trams stoppen bij de eerstvolgende halte tramhalte Frederiksplein, op ongeveer 6 minuten lopen van de Albert Cuypmarkt (zijde Van Woustraat). Klik hier voor de verdere routebeschrijving.


Amsterdam Airport Schiphol
Station Schiphol Airport
Het treinstation bevindt zich onder de luchthaven. Iedere 6 minuten kun je een trein nemen naar station Amsterdam Zuid. De rit duurt 7 minuten. Na het verlaten van de trein loop je met de (rol)trap of lift naar de stationshal beneden en weer naar boven naar het perron van metro 52 (Noord/Zuidlijn). Stap over op metro 52 richting Noord. Omdat dit het beginpunt van deze metrolijn is, kun je maar één richting op en kun je dus niet de verkeerde kant op gaan. De metro doet er ongeveer 4 minuten over. Het is dus mogelijk om van Amsterdam Airport Schiphol met het openbaar vervoer naar de Albert Cuypmarkt te reizen in ongeveer 20 minuten.
Klik hier voor de verdere routebeschrijving.

Geniet van je bezoek aan de Albert Cuypmarkt Amsterdam!

Laatste update: 11 april 2021Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.