Hoe kom ik bij het Tropenmuseum in Amsterdam met het Openbaar Vervoer?

disclosure02

Het Tropenmuseum
Het Tropenmuseum is een museum over wereldculturen. Het is gevestigd in een prachtig gebouw aan het begin van de Linnaeusstraat in Amsterdam, in de nabijheid van dierentuin ARTIS en het Oosterpark. Het Tropenmuseum werd in 1864 gesticht als Koloniaal Museum. Het museum heeft een grote verzameling volkenkundige artefacten uit tropische en subtropische gebieden, onder andere uit de (voormalige) Nederlandse overzeese gebiedsdelen. De collectie bevat zowel traditionele als moderne (kunst)objecten, geluidsfragmenten en videobeelden en geeft een beeld van zowel de levende tradities als van de geschiedenis van verschillende wereldculturen. De verzameling omvat ook een collectie textiel uit Indonesië. Het museum is ook bekend om de fascinerende tijdelijke tentoonstellingen die een verscheidenheid aan historische en moderne thema’s omvatten. Het Tropenmuseum maakte tot 2014 deel uit van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het museum is sinds 2014 onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Het Tropenmuseum werd in het verleden gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dit ministerie besloot de subsidie per 1 januari 2014 te beëindigen. Personeelsleden raakten hierdoor hun baan kwijt en sluiting van het museum dreigde. In juni 2013 maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend dat een nieuwe subsidie zou kunnen worden verleend op voorwaarde dat het Tropenmuseum losgemaakt zou worden van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). De collectie van het KIT werd eigendom van het rijk en daarmee onderdeel van de rijkscollectie. In 2014 fuseerde het Tropenmuseum met het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal. Deze musea gingen verder als het Nationaal Museum van Wereldculturen. In 2015 kreeg het museum alsnog langdurige subsidie.

Adres
Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
1092 CK Amsterdam

Meer informatie

Andere bronnen
Dit artikel is bedoeld voor de meerderheid aan reizigers en behandelt de belangrijkste opties. Als je opzoek bent naar gedetailleerde informatie, of als je van- of naar minder bekende locaties reist, raadpleeg dan zo nodig andere bronnen:Hoe kom ik er?
Het centrum van Amsterdam is niet bijzonder groot. Het is daarom best mogelijk om een bezoek aan het Tropenmuseum te combineren met een wandeling door het centrum. Een wandeling van de Dam naar het Tropenmuseum duurt bijvoorbeeld ongeveer 29 minuten. De route doorkruist het Wallengebied van Amsterdam en loopt via de toeristische Damstraat en via een rustige wandelroute langs dierentuin ARTIS. Onderweg komt je veel winkeltjes, grachtjes en horeca tegen.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 01

Het is mogelijk om je auto te parkeren in de buurt van het Tropenmuseum. Het aantal parkeerplaatsen in de buurt is echter beperkt en parkeren in Amsterdam is erg duur. Er zijn wel mogelijkheden om je auto te parkeren in een parkeergarage.

Naast het Tropenmuseum:
Parkeerplaats Tropenhotel
Linnaeusstraat 2C, Amsterdam
1092 CK, Nederland

Ook kun je je auto parkeren bij QPark Oostpoort. Dat is bij de Linnaeusstraat, op 10 minuten lopen van het Tropenmuseum:
Amsterdam Oostpoort
Polderweg 92
1093 KP Amsterdam

Op drukke dagen kunnen de parkeergarages in de buurt van het Tropenmuseum vol raken. Bovendien zijn ook de parkeergarages in Amsterdam duur. Het is daarom het beste om met het openbaar vervoer, lopend of op de fiets naar het Tropenmuseum te komen. In de directe nabijheid van het Tropenmuseum stoppen 4 trams, namelijk tram 1, 3, 7, 14 en 19. Het dichtstbijzijnde metrostation is metrostation Weesperplein. Hiervandaan is het ongeveer 13 minuten lopen naar de ingang.

Ingang/uitgang Tropenmuseum
De hoofdingang- en uitgang van het Tropenmuseum bevindt zich aan het begin van de Linnaeusstraat (nummer 2), bij de hoek met de Mauritskade aan de noordoostzijde van het museum.

Openbaar Vervoer
Het Tropenmuseum is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Wat de beste optie voor jou is, hangt af van je vertrekpunt (bijvoorbeeld je hotel of treinstation). Het Tropenmuseum is bereikbaar vanuit 9 treinstations in groot Amsterdam.

Op onderstaande kaart staan de belangrijkste tram/bus haltes- en metro stations nabij het Tropenmuseum.

(Klik op de afbeelding om een grote kaart in een nieuwe tab te openen)
tropenmuseum amsterdam tram metro stops nearby 600 x 337

De metro- en tramkaart hieronder kan behulpzaam zijn bij het vinden van de beste opties voor jou.

(Klik op de afbeelding om een grote kaart in een nieuwe tab te openen)
amsterdam metro tram map plan tropenmuseum 600 x 597

Beste opties
T = Tram, M = Metro, B = Bus, > = Overstap

Van Nummer Halte Opmerkingen
Station Amsterdam Centraal T14 Alexanderplein + 3 minuten lopen
Station Amsterdam Amstel (M51), M53, M54 > T14 Alexanderplein Overstap Waterlooplein
Station Amsterdam Muiderpoort T1 of T3 Linnaeusstraat Alternatief: 9 minuten lopen
Station Amsterdam Sloterdijk T19 Eerste van Swindenstraat
Station Amsterdam Sloterdijk Trein naar station Amsterdam Centraal > T14 Alexanderplein + 3 minuten lopen
Station Amsterdam Zuid M52 > T14 Alexanderplein Overstap Rokin
Station Amsterdam RAI T4 > T3 Linnaeusstraat Overstap Ceintuurbaan
Station Duivendrecht M53, M54 > T14 Alexanderplein Overstap Waterlooplein
Station Amsterdam Bijlmer ArenA 54 > T14 Alexanderplein Overstap Waterlooplein
Amsterdam Noord M52 > T14 Alexanderplein Overstap Rokin
Station Schiphol Airport Trein, T14 Alexanderplein Overstap station Amsterdam Centraal
Meer informatie
Beste optie: Tram 14 Centraal Station
Deze tram zal voor veel mensen de beste keuze zijn omdat deze vertrekt vanaf het Centraal Station en dwars door het centrum van Amsterdam via ARTIS naar tramhalte Alexanderplein bij het Tropenmuseum gaat. De tram vertrekt vanaf Tramhalte CS Tram Oostzijde, Perron A3.

Om bij deze tramhalte vanaf treinstation Amsterdam Centraal te komen, verlaat je het station aan de centrumzijde. Zodra je door de glazen schuifdeuren naar buiten komt, volg je de gevel van het station naar links. De tramhalte ligt links van de stationshal, vóór het “I amsterdam Visitor Centre Stationsplein (VVV)” en het “Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis”. Tram 14 stopt ook bij metrostation Rokin en metrostation Waterlooplein, zodat je op deze tram kunt overstappen, als je met een van de twee metrolijnen reist.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 02

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 03

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 04

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 05

Tram 14 stopt bij tramhalte Alexanderplein, op 3 minuten lopen van de ingang van het Tropenmuseum. De haltes naar het Alexanderplein die tram 14 aandoet zijn: Centraal Station, Dam, Rokin, Rembrandtplein, Waterlooplein, Meester Visserplein, Artis, Plantage Lepellaan, Alexanderplein.

Als je vanuit de richting Centraal Station of het centrum komt, volg je na het verlaten van de tram de tramhalte richting de voorzijde van de tram en steekt over naar het trottoir aan de linkerzijde. Als je vóór je kijkt, zie je het statige gebouw van het museum al voor je.

Vanuit dit gezichtspunt gezien, is de hoofdingang van het het Tropenmuseum aan de linkerkant van het gebouw. Voor de kortste route naar de huidige hoofdingang, steek je na het verlaten van de tram over naar de stoep aan de linkerzijde. Je vervolgt je weg rechtdoor richting het gebouw en steekt bijna ongemerkt de brug over het water van de Mauritskade over. Bij het zebrapad tegenover de oude ingang steek je over. Wees voorzichtig en wacht op het groene voetgangerslicht. Op drukke momenten komen auto’s, trams, bussen, taxi’s, en fietsen hier van alle kanten. Fietsers in Amsterdam bellen wel, maar stoppen meestal niet! Loop na het oversteken niet naar de oude hoofdingang aan de voorgevel, maar volg het gebouw naar links de hoek om. Het pad naar de hoofdingang bevindt zich op de hoek.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 06


hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 07

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 08

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 09

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 10

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 11

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 12

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 13

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 14

Tram 19
Tram 19 rijdt van station Sloterdijk via Bos en Lommer, busstation Elandsgracht, Leidseplein, Metrostation Vijzelgracht (52) naar Diemen Sniep. Deze tram stopt ook bij tramhalte Alexanderplein, op 3 minuten lopen van de ingang van het Tropenmuseum. Dit is dezelfde halte als waar tram 14 stopt.

Tram 7
Tram 7 rijdt van Amsterdam-West via het Leidseplein en Weesperplein naar het Azartplein op het KNSM-eiland. Deze tram stopt bij het gebouw Sarphatistraat 470, oftewel de voormalige Amsterdamse Cavaleriekazerne bij tramhalte Alexanderplein. Dit is op 4 minuten lopen van de ingang van het Tropenmuseum.

Als je vanuit de richting Leidscheplein komt, volg je na het verlaten van de tram de tramhalte richting de voorzijde van de tram en steek je vanaf de tramhalte over naar de stoep aan de rechterzijde. Via het trottoir loop je nog een meter of 50 door en slaat op de hoek rechtsaf. Zodra je de hoek om bent steek je voor computer- en telefoon reparatie winkel “MaxFix” naar links het zebrapad over naar de stoep voor historisch herkenningspunt Muiderpoort. Zodra je aan de overkant bent en naar rechts kijkt, zie je het statige gebouw van het museum al voor je. Vanuit dit gezichtspunt gezien, is de hoofdingang van het het Tropenmuseum aan de linkerkant van het gebouw. Je vervolgt je weg rechtdoor richting het Tropenmuseum en steekt bijna ongemerkt de brug over het water van de Mauritskade over. Bij het zebrapad tegenover de oude ingang steek je over. Wees voorzichtig en wacht op het groene voetgangerslicht. Op drukke momenten komen auto’s, trams, bussen, taxi’s, en fietsen hier van alle kanten. Fietsers in Amsterdam bellen wel, maar stoppen meestal niet! Loop na het oversteken niet naar de oude hoofdingang aan de voorgevel, maar volg het gebouw naar links de hoek om. Het pad naar de hoofdingang bevindt zich op de hoek.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 15

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 16

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 17

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 18

De verdere foto’s vindt je hier

Metro 53, 54
Dit is de oude metrolijn van Amsterdam, ook wel de Oostlijn genoemd. De metro’s rijden tussen metrostation Centraal Station en Amsterdam-Zuidoost (Bijlmermeer/Bijlmer). Deze lijn kan handig zijn als je vanuit de richting Amsterdam-Zuidoost naar het Tropenmuseum wilt reizen of als je met de trein of bus aankomt op station Amsterdam Bijlmer ArenA, station Amsterdam Amstel of station Duivendrecht.

Metro 51
Metro 51 (voormalige Amstelveenlijn) rijdt tegenwoordig een halve cirkel tussen Isolatorweg, station Sloterdijk en via het Amstelstation via het spoor van metro 53 en 54 naar metrostation Centraal Station.

Uitstappen Waterlooplein
Stap voor deze 3 metro’s uit bij metrostation Waterlooplein. Verlaat het metrostation via de uitgang Waterlooplein/Stadhuis/Nationale Opera & Ballet en stap buiten het station over op tram 14, richting Flevopark (4 haltes). Tram 14 stopt bij tramhalte Alexanderplein, op 3 minuten lopen van de ingang van het Tropenmuseum.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 19

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 20

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 21

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 22

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 23

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 24

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 25

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 26

Klik hier voor de verdere routebeschrijving.

Metro 52 (Noord/Zuidlijn)
Sinds juli 2018 rijdt metro 52 (Noord/Zuidlijn) tussen station Zuid en via het Centraal Station naar Amsterdam-Noord. Verlaat de metro bij metrostation Rokin, via uitgang Spui. Deze metro kan bijvoorbeeld handig zijn als je vanuit Amsterdam Noord of Amsterdam Zuid naar het Tropenmuseum wilt reizen, of als je per trein, metro- of bus aankomt op station Amsterdam Zuid.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 27

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 28

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 29

Bij de uitgang, boven aan de roltrap, loop je naar rechts richting het Rokin en stap en stap buiten het station over op tram 14, richting Flevopark (4 haltes). Tram 14 stopt bij tramhalte Alexanderplein, op 3 minuten lopen van de ingang van het Tropenmuseum.

Klik hier voor de verdere routebeschrijving.

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 30

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 31

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 32

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 33

Looproute vanaf metrostation Rokin
Maak je liever een wandeling door het centrum van Amsterdam naar het Tropenmuseum? Ga dan niet naar rechts bij het verlaten van het metrostation, maar naar links richting de molen van The Mill Diamonds Amsterdam (Diamond Factory). Vanaf hier is het 30 minuten lopen naar het Tropenmuseum.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 34

Alternatief
Je kunt metro 52 (Noord/Zuidlijn) ook verlaten bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans. Zodra je buiten staat, zie je rechts van je de tramhalte (rechterzijde) waar tram 7 en 19 stoppen. Beide trams stoppen bij tramhalte Alexanderplein. Dit is op 3 minuten lopen van de ingang van het Tropenmuseum.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 35

Station Amsterdam Muiderpoort
Dit treinstation is op 9 minuten loopafstand van het Tropenmuseum. De wandelroute gaat via de gezellige Dappermarkt en het Dapperplein naar het Tropenmuseum.

Tram 1, 3
Als je liever niet wil lopen vanaf station Amsterdam Muiderpoort, stap dan buiten het station over op tram 1, richting Richting Osdorp De Aker, of tram 3 richting Zoutkeetsgracht (2 haltes). Deze trams stoppen beide bij tramhalte Linnaeusstraat, op 4 minuten lopen van het Tropenmuseum. Loop na het verlaten van de tram naar het trottoir en sla op de hoek bij het terras van Caffe Milo rechtsaf. Aan de overkant zie je het hekwerk en de bomen van het Oosterpark. Loop nog 200 meter rechtdoor. Bij de Muiderkerk aangekomen, zie je het Tropenmuseum schuin aan de overkant, net voorbij het Oosterpark. Steek over bij een van de zebrapaden net voorbij de kerk en loop nar de ingang. De huidige hoofdingang van het museum is aan deze (Linnaeusstraat-)zijde.
hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 36

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 37

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 38

hoe kom ik bij het tropenmuseum amsterdam met het ov openbaar vervoer by public transport 39


Amsterdam Airport Schiphol
Station Schiphol Airport
Het treinstation bevindt zich onder de luchthaven. Ongeveer 8x per uur kun je een trein nemen naar station Amsterdam Centraal. De rit duurt gemiddeld 15 minuten. Vanaf het Centraal Station neem je tram 14, richting Flevopark (8 haltes). Tram 14 stopt bij tramhalte Alexanderplein, op 3 minuten lopen van de ingang van het Tropenmuseum. De tram doet er ongeveer 15 minuten over. Het is dus mogelijk om van Amsterdam Airport Schiphol met het openbaar vervoer naar het Tropenmuseum te reizen in ongeveer 40 minuten.

Klik hier voor de verdere routebeschrijving.

Geniet van je bezoek aan het Tropenmuseum Amsterdam!

Laatste update: 11 april 2021Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.